Om resan | Anmälan
Dag 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11
(Klicka på länkarna ovar för att gå direkt till aktuellt dagsprogram.)
Dag 1, mån 3 sep
KÖPENHAMN/GÖTEBORG/STOCKHOLM- MINNEAPOLIS
Vi samlas på morgonen för avresa från Stockholm kl. 09:40, Göteborg kl. 09:25 och Köpenhamn kl. 10:15. Vi byter plan i Amsterdam och fortsätter sedan med Delta till Minneapolis där vi ankommer 15:30 lokal tid. På eftermiddagen tar vi det lite lugnt innan vi på kvällen äter en gemensam middag.
Dag 2, tis 4 sep
MINNEAPOLIS
I dag börjar vi med en rundtur i centrala Minneapolis och även grannstaden S:t Paul. Vi räknar med att ägna en del tid åt besöket vid Svensk Amerikanska Institutet som ligger i Minneapolis och som är en mycket känd svensk symbol för svenskheten hos många av de emigrantbarn och barnbarn etc. som finns i dessa trakter. Bl.a. anordnar de kurser i svenska. Här finns också “The Mall of America” en av världens största varuhus som är värt ett besök.
Dag 3, ons 5 sep
MINNEAPOLIS
Under vistelsen i Minnesota kommer våra olika turer att gå till de områden där svenskarna bosatte sig efter att de kom till Amerika. Till stor del kommer vi att följa i Kristina och Karl Oskars fotspår som Vilhelm Moberg har beskrivet deras vistelse i det “nya landet”. I dag börjar vi med att resa till Stillwater och Scandia med sin gammelgård som är en hembygdsgård byggd av svenska emigranter. Här finns den gamla kyrkan med prästgård och tillhörande ladugård samt några emigrantättlingar som talar svenska. Fortsätter till Taylors Fall och eventuellt äter lunch på flodbåten. Därifrån till center city och “The Swedish Hertitage room”. Detta är den första svenska församlingen i området. Vidare till Lindström med sin berömda kaffekokare på vattentornet. Här finns den berömda statyn av Karl Oskar och Kristina. Därefter till Duvemåla där vi tar eftermiddagsfikat och har kan vi även prata svenska med några som finns kvar här. Besöker kyrkogården där det sägs att Kristina är begravd. Vidare till Chicago City där Vilhelm Moberg har sin staty. Han bodde här när han undersökte emigranternas historia. På kvällen tillbaka till hotellet i Minneapolis.
Dag 4, tor 6 sep
MINNEAPOLIS
I dag besöker vi Mora som ligger ca 1½ timmas körning norr om Minneapolis. Här körs
varje år ett Vasalopp som påminner om vårt eget vasalopp i Dalarna. Här besöker vi
Mille Lacs Indian museum. Ett museum som ligger på Mille Lacs Indian Reservation
På kvällen är vi tillbaka i Minneapolis där vi äter middag tillsammans.
Dag 5, fre 7 sep
MINNEAPOLIS – MOLINE
Fredagen blir en resdag. Vi reser nu söderut efter Mississippi floden och gör ett kort uppehåll i Vasa. Den här orten kallades från början “Mattssons Settlement” och har sitt ursprung från Hans Mattsson från Önnestad i Skåne. Ett stycke ned efter Mississippi floden har vi den vackra staden Stockholm Wisconsin där vi gör en paus. På kvällen är vi framme i Moline där vi planerar att äta middag på flodångare.
Dag 6, lör 8 sep
MOLINE – CHICAGO
Idag besöker vi Andover som många anser vara den svensk- amerikanska vaggan. Här verkar pastor Lars Paul Esbjörn som var en av USA:s tongivande män inom kyrkan. Vi besöker även Jenny Lind-kapellet här.
Alldeles intill Andover ligger Bishops Hills som vi nu besöker. Bishop Hill var en svensk koloni i Henry County i staten Illinois, vid järnvägen mellan Chicago och Burlington, omkring 200 km väster om Chicago. Kolonin grundades av den första stora organiserade svenska utvandrargruppen och kan ses som starten på den svenska emigrationen till Nordamerika i större skala. Bishop Hill grundades av den självlärde predikanten Erik Jansson 1846 och uppkallades efter hans födelsesocken Biskopskulla i Uppland. Hemma i Hälsingland hade Jansson i mitten av 1840-talet grundat en sekt, vars medlemmar kallades Erik-Jansarna. Dessa kom snart i konflikt med statskyrkan och konventikelplakatet, och Jansson avvek slutligen från en fångtransport som skulle föra honom till stadsfängelset i Gävle. Han och 400 av hans anhängare begav sig 1846 till Illinois där de grundade ett kooperativt samhälle med egendomsgemenskap. Det utvecklade sig snart till ett allsidigt samhälle med kyrka, hotell, skola, smedja, vagnmakeri, kvarnar m.m. De byggnader och hus som vi ser här vittnar om en epok när många utvandrade frän ett fattigt Sverige där kyrkan hade ett stort inflytande. På e m fortsätter vi till Chicago.
Dag 7, sön 9 sep
CHICAGO
På förmiddagen räknar vi med att besöka någon kyrka. Kanske någon av megakyrkorna eller en färgad kyrka. På e m blir det tillfälle att på egen hand upptäcka Chicago. På kvällen räknar vi med att få avnjuta en god konsert, förhoppningsvis en gospelkonsert.
Dag 8, mån 10 sep
CHICAGO
Chicago är en av de platser som har många anknytningar till den svenska utvandringen till USA under 1800-talet och första delen av 1900-talet. Man kallar även Chicago för “The Swede Town”. Vid sekelskiftet 1800/1900 bodde fler svenskar i Chicago än i Göteborg. Vi ägnar hela dagen ät en rundtur i Chicago med besök på manga av de kända platser vi hört talas om. Bl.a. besöker vi svenska Andersonville i norra delen av Chicago och även ett besök på Svenska Institutet.
Dag 9, tis 11 sep
CHICAGO
I dag blir det en ledig dag där Du själv kan bestämma vad Du vill göra. T.ex. en rundtur i det modern Chicago och åka upp i Sears Tower en av USAs högsta byggnader. Ett besök i DL Moodys kyrka och bokaffär eller något. Kanske är det aktuellt med någon shopping innan hemresan startar.
Dag 10, ons 12 sep
CHICAGO – KÖPENHAMN/STOCKHOLM
På förmiddagen räknar vi med att fä lite tid att besöka affärer och shoppingcenter. På eftermiddagen lämnar vi Chicago för vidare färd mot Skandinavien. För den musikintresserade finns det nu möjlighet att på egen hand göra en avstickare till Louisville i Kentucky och besöka den stora musikfestivalen NQC och sedan flyga hem senare på egen hand*.
Dag 11, tor 13 sep
ANKOMST SVERIGE
På förmiddagen ankomst till Stockholm eller Köpenhamn.
* De som vill komma till Louisville och NQC kan lämna gruppen under onsdagen och vara på
plats på NQC onsdag kväll den 12 september. De kan då vara med på finalen i NQC tor-lör, 13-15 september. För mer information om NQC se www.natqc.com
Klicka på punkterna på kartan nedan för mer information.